Takeda umacnia swoją pozycję w Polsce dzięki poszerzeniu działalności produkcyjnej

15.października.2013

Łyszkowice, 15 października 2013 r. – Takeda, japońska firma farmaceutyczna zamierza zwiększyć o połowę swoją produkcję w Polsce dzięki znaczącemu poszerzeniu zakresu działalności. Dzisiaj świętowano symboliczne rozpoczęcie rozbudowy zakładu produkcyjnego w Łyszkowicach k/Łowicza. Jest to bardzo ważna inwestycja, która pozwoli na umocnienie pozycji firmy w Polsce przy jednoczesnym zachowaniu konkurencyjności na szybko zmieniającym się rynku opieki zdrowotnej.

Uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod inwestycję, która pozwoli zwiększyć zatrudnienie w zakładzie o prawie jedną trzecią, to ważny moment w rozwoju firmy.
 „Decyzja o rozbudowie zakładu w Łyszkowicach wynika z dostrzeżenia ważnej roli, jaką zakład odgrywa w łańcuchu dostaw Takeda jak również uznania dla aktualnej jakości produkcji” -  powiedział Krzysztof Sobczak, Dyrektor Zakładu.

W istniejących oraz w nowych budynkach produkcyjnych i magazynowych, spółka rozpocznie wytwarzanie produktów dotychczas produkowanych w innych zakładach Takeda, dzięki czemu Polska zyska na znaczeniu w ramach europejskiej sieci produkcyjnej.

Oprócz pracowników i kierownictwa zakładu w uroczystości wzięli udział: Kim B. Konradsen -  Regional Vice President Production of Liquids (Szef Regionu – Vice Prezydent d.s Produkcji Form Płynnych, Karin Andersen - Vice President Operations Network Optimization and Support (Vice Prezydent d.s Optymizacji i Wsparcia Sieci Wytwórczej), Peter Feldinger - Senior HR Business Partner, oraz przedstawiciel głównego wykonawcy.

Wmurowanie kamienia węgielnego to symboliczny moment w każdej inwestycji budowlanej. Współcześnie najczęściej określa się tak pierwszy położony kamień lub cegłę, rozpoczynającą budowę. Dawniej umieszczano na nim imię budowniczego, dziś dołącza się także informacje o dacie budowy, inwestorze itp.

Nowoczesny zakład farmaceutyczny w Łyszkowicach jest wizytówką Takedy w Polsce, wytwarza leki i suplementy diety nie tylko na rynek polski, ale też na eksport. Rozbudowa zakładu zostanie zakończona w 2014 roku, natomiast rozpoczęte już transfery produkcji zostaną zakończone na początku 2015 r.

Początek strony

Takeda Pharma